Beste Nederlandse logo ontwerpers van bekende logo's die nog steeds in gebruik zijn

Nederland is van oudsher een bakermat van design en creativiteit. Met zijn rijke cultuur, innovatieve sfeer en ongeëvenaarde diversiteit aan talent is het geen verrassing dat de grafische ontwerp industrie hier tot bloei is gekomen. Deze blog geeft je een aantal Nederlandse logo ontwerpers die echt je aandacht waard zijn.


Wil je een van deze logo ontwerpers inhuren?

Voordat je de onderstaande ontwerpers doorloopt en alle geeky specificaties doorneemt, wil ik je graag snel dit doorgeven. De meeste, zo niet al deze logo-ontwerpers zijn niet meer in leven of actief in de creatieve industrie. Deze blog is geschreven als een eerbetoon aan hun nalatenschap en bijdrage aan de wereld van design. Ik hoop dat je hun logo's net zo zult waarderen als ik.


Ben Bos - The Boss

Ben Bos – dutch graphic roots
Portretfoto: Aatjan Renders

Ben heeft ruime ervaring met het creëren van huisstijlen. Hij heeft gewerkt voor grote bedrijven zoals Randstad, Furness Logistic Group en de Belgische General Bank. Hij heeft talrijke internationale onderscheidingen ontvangen. In 1998 kreeg hij de World Logotype Award voor zijn werk aan Jaring. Daarnaast is hij lid van de Nederlandse Ontwerpers Vereniging (BNO) en de International Graphic Alliance (IGA).

Ben Bos beroemdste logo ontwerp dat nog steeds in gebruik is

Het Randstad-logo is zonder twijfel zijn bekendste logo-ontwerp. Ontworpen in 1967, wordt het nog steeds gebruikt. Wie had gedacht dat dit logo-ontwerp 54 jaar later nog zou bestaan. Behoorlijk krankzinnig is als je erover nadenkt. Het logo is erkend als een van de 100 beste bedrijfslogo's van de 20e eeuw. Je zou kunnen zeggen dat de Randstad een goede investering heeft gedaan door een professionele logo ontwerper als Ben Bos in te huren.

Randstad: het uitzendbureau met banen & vacatures voor iedereen | Randstad


Gert Dumbar

Gert Dumbar | KABK
foto met dank aan Gert Dumbar

In de jaren '60 werkte Gert Dumbar voor het vooruitstrevende Nederlandse grafisch ontwerpbureau Tel Design. Hij ontwierp zijn meest bekende logo in deze periode terwijl hij werkte als grafisch ontwerper. Na voor Tel Design te hebben gewerkt, opende hij zijn eigen bedrijf; Studio Dumb.

Gert Dumbar beroemdste logo ontwerp dat nog steeds in gebruik is

Het logo van de NS, ontworpen in 1968, is nog steeds een van de bekendste en meest gebruikte logo's. De lange levensduur en het uitmuntende ontwerp van dit project bewijzen dat het op zijn best is gemaakt.

Het iconische NS-symbool is bedrieglijk in zijn eenvoud: de pijlen vertegenwoordigen de heen- en terugreis, terwijl de twee centrale lijnen het spoor aangeven. Het icoon is schaalbaar Wim Crouwel in een pak van Alice Edeling voor Avenue Magazine in 1969. Afbeelding Paul Huf/MAIen direct herkenbaar dankzij de heldere blauwe en gele tinten en conventionele modernistische belettering. Door de jaren heen is het gebruikt om alles te ontwerpen, van treinen, stations en bewegwijzering tot kleding, dienstregelingen, tickets en meer.

ns logo schetsontwerp

Wim Crouwel

Wim Crouwel was een rechtlegger, zelfs in de zwierige sixties | Trouw
Wim Crouwel in een pak van Alice Edeling voor Avenue Magazine in 1969. Afbeelding Paul Huf/MAI

Wim Crouwel, een van de belangrijkste naoorlogse grafisch ontwerpers van Nederlandse en internationale faam. In 1963 was hij medeoprichter van het bekende Nederlandse ontwerpbureau Total Design. Hij bleef lange tijd als bestuurder bij het bedrijf betrokken.

Hij was verbonden aan de afdeling industrieel ontwerpen van de Technische Universiteit Delft. Hij doceerde Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook was hij directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Wim Crouwel beroemdste logo ontwerp dat nog steeds in gebruik is

In 1964 ontwierp Wim het Auping-logo. Voor dit logo wordt een simpel lowercase Helvetica lettertype gebruikt. Auping innoveert en ontwikkelt bedbodems, bedden en matrassen.

Het meest opvallende en herkenbare element van dit logo is de horizontale bovenbalk. Ik geloof dat deze bovenste balk een (plat) bed voorstelt. Bij de introductie van dit logo introduceerde Auping spiraalmatrassen die klachten over rugpijn oplosten. Wat best vernieuwend was in de tijd dat ze de gepatenteerde spiraalmatrassen gebruikten.

Auping-logo - DPG Media Magazines




Geschreven door Ruud van Bergen

Logo ontwerper

Bekende logo's met verborgen symbolen en betekenissen uitgelegd

Arrow right

Wat kost een logo ontwerp?

Arrow right

7 tips voor een goede logo ontwerp briefing!

Arrow right