Welke logo bestandstypen moet je aanvragen bij je logo ontwerper?

Dus je hebt eindelijk de perfecte logo-ontwerper voor je bedrijf gevonden. Je staat te popelen om aan de slag te gaan en kunt niet wachten om te zien waar je ontwerper mee komt. Hier zijn de bestandstypen, formaten en variaties die u uw logo-ontwerper moet vragen voordat ze u een fantastisch logo bij u opleveren.

Welke logo bestandstypes kunnen worden aangevraagd?

Er zijn vijf veelvoorkomende bestandstypen die u bij uw ontwerper kunt aanvragen. Deze zijn .PNG .JPG .PDF .AI .EPS .SVG. Dit is een uitgebreid assortiment en naar mijn mening heb je niet al deze bestandstypen nodig! Het maakt alles alleen maar ingewikkelder. Deze bestandstypen kunnen worden onderverdeeld in bestanden voor digitaal gebruik en voor print.

Logo bestanden voor digitaal gebruik

Hoe gaat u uw logo online gebruiken. Dit varieert van sociale media profiel foto's, favicon van websites, advertenties, YouTube-banners en meer. Er zijn twee verschillende bestandstypen die u nodig heeft voor digitaal gebruik:

SVG logobestanden

Dit is het bestandstype dat de voorkeur heeft voor digitaal gebruik. Hiervoor zijn twee redenen.

Ten eerste kunt u het als afbeelding op uw website of sociale media-pagina's gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over resolutie-problemen. Het is schaalbaar, wat betekent dat het beter schaalt dan andere bestandstypen waardoor je altijd een scherp logo hebt!

Ten tweede is de bestandsgrootte van een SVG erg laag. Als je ooit hebt geprobeerd een jpeg of png op je website te gebruiken, zul je merken hoe zwaar ze kunnen zijn. Zo zwaar dat de site elke keer langzamer gaat als hij een afbeelding moet laden voor al zijn bezoekers. SVG-afbeeldingen zijn erg licht van gewicht en hebben geen invloed op de prestaties van uw website.

Het nadeel van SVG-bestanden is dat ze niet door elke website worden ondersteund. Daarom heb je een PNG nodig als back-up.

PNG logobestanden

Dit is het meest gevraagde bestandstype omdat het op bijna elk apparaat of elke browser voor digitale doeleinden kan worden gebruikt. Het nadeel van de PNG-bestandsindeling is dat ze niet zo licht zijn als SVG, waardoor ze moeilijker op uw website kunnen worden weergegeven. Daarnaast kun je het bestand niet zo gemakkelijk schalen als de SVG. Dit zal resulteren in gepixeleerde afbeeldingen.

Een groot pluspunt van een PNG in vergelijking met JPG-bestanden is dat ze de mogelijkheid hebben van een transparante achtergrond, waardoor deze naadloos over andere afbeeldingen kan worden gelegd. Bijvoorbeeld in het menu van een website.

Ik geef meestal ook een PNG-bestand met een gekleurde achtergrond die ideaal is voor profielfoto's op elk sociaal platform.

Logo bestanden voor print

Ervan uitgaande dat u uw logo op fysieke materialen zoals visitekaartjes, stickers of t-shirts gebruikt, heeft u een bestand met afdrukkwaliteit nodig.

EPS logobestanden

Het .eps-formaat is hier de beste optie omdat het oneindige schaalmogelijkheden heeft waardoor korrelige afbeeldingen worden voorkomen. Het wordt breed ondersteund door bijna alle software, applicaties of apparaten die vector bestanden ondersteunen. Dit betekent dat het kan worden gebruikt voor veel verschillende print doeleinden. Op alles, van een bord tot de zijkant van een auto!

PDF logobestanden

Een PDF zou de op één na beste optie zijn als u op zoek bent naar een afdrukkwaliteit die breed wordt ondersteund door verschillende toepassingen en apparaten (zoals een .eps). Het nadeel van dit bestandstype is dat het niet altijd opgebouwd is in vector format. Dit betekent dat het bestand niet altijd schaalbaar is, waardoor pixels zichtbaar kunnen worden door het vergroten of verkleinen van het bestand. Maar een professionele logo-ontwerper zal het logo altijd als een vector format exporteren, dus dit zou niet iets moeten zijn om je druk over te maken.

JPG logobestanden

Een JPG is over het algemeen niet de beste optie vanwege de lage resolutie en er geen transparante achtergrond mogelijk is. Maar soms heb je gewoon snel iets nodig dat werkt. De enige reden waarom ik dit bestandstype ooit zou aanbevelen, is als u op een klein of eenvoudig item afdrukt, zoals stickers of visitekaartjes.

Welke bestandstypen heb je niet nodig

U hebt geen AI- en EPS-bestanden nodig, tenzij u zelf een ontwerper bent. Als niet-ontwerper zullen deze bestandstypen erg ingewikkeld zijn om mee te werken en ze worden niet door elke applicatie ondersteund.

Voorbeeldmail voor aanvraag van logo bestanden

Beste ontwerper,

Voordat we van start gaan met dit logo ontwerp-project, wil ik graag duidelijk hebben welke logo bestanden we graag ontvangen. Zo komen we beide niet voor verassingen te staan aan het eind van dit project.

Voor digitale logo bestanden (ontworpen in RGB-formaat) hebben we SVG- en PNG-bestanden nodig. Voor het PNG-formaat wil ik graag twee verschillende stijlen ontvangen. Met een volvlak achtergrond (wat ideaal is voor mijn Social media profielen) en een versie met een transparante achtergrond.

Voor print logo bestanden (ontworpen in CMYK-formaat) hebben we een EPS-, PDF- en JPG-formaat nodig.

Met vriendelijke groet,

Wacht, is er meer?

Denk aan logo variaties (met slogan of logo pictogram), verschillende kleuren (omgekeerd, volledig zwart, volledig wit) en PMS-kleuren. Dat is voor een andere keer. Ik hoop dat dit artikel u als klant of als ontwerper zal helpen om uw behoeften beter te communiceren.

Heeft u vragen over de logo bestanden die u nodig heeft of al reeds heeft ontvangen voor uw bedrijf? Aarzel niet om mij te contacteren! Ik help je graag verder.

Geschreven door Ruud van Bergen

Logo ontwerper

Bekende logo's met verborgen symbolen en betekenissen uitgelegd

Arrow right

7 tips voor een goede logo ontwerp briefing!

Arrow right

Wat kost een logo ontwerp?

Arrow right