Wat kost een logo ontwerp?

Een logo is het eerste wat mensen zien wanneer ze met uw merk in contact komen. Het is wat hen een comfortabel en vertrouwd gevoel geeft.

Een logo is een investering

Een logo kan worden geïmplementeerd op verpakkingen, producten, social media, panden, winkels, busjes, bedrijfsauto's, printwerk, website, presentaties, templates, commercials, etc. Een logo is een integraal onderdeel van een bedrijf. Het kost dan ook enorm veel tijd en geld om een logo door een gehele organisatie te vervangen.

Investeer dus in tijdig in een goed logo. Zodat je niet flink in de buidel moet tasten voor de implementatie van een herontwerp. Buiten het financiële plaatje moeten je klanten het logo / bedrijf weer opnieuw leren herkennen. Wat binnen verschillende branches vaak nog het meeste effort kost.

Een goed ontworpen logo kost meer, maar in-the-long-run verdient het zichzelf terug. Zie hieronder enkele voorbeelden:

 • Coca Cola | Sinds 1890
 • Shell | Sinds 1971
 • Apple | Sinds 1977
 • Mercedes | Sinds 1933
 • Levi's | Sinds 1969

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van een logo ontwerp?

Logo ontwerp kan een grote investering zijn. Maar welke factoren bepalen hoeveel u uiteindelijk uitgeeft aan uw logo?

Strategie en voor onderzoek

Hoe meer tijd en onderzoek je in het begin van het proces investeert, hoe beter je logo zal zijn. Je ontwerper wil begrijpen wie je bent en waar je bedrijf over gaat, zodat hij een uniek concept kan maken dat perfect bij je merk past. Het gaat er niet alleen om iets moois te maken: het moet zijn doel vervullen en de groei van je bedrijf ondersteunen en aansluiten bij de doelgroep.

Oplevertijd

Een goed logo laten ontwerpen kost tijd. Als het goed is, investeert de ontwerper of het ontwerpbureau in het leren kennen van uw bedrijf, de branche, de klanten en de concurrentie. Het vinden van de juiste ingeving of inspiratie voor het perfecte ontwerp laat zich niet altijd sturen. Het moet soms een paar dagen rusten om er met een frisse blik naar te kunnen kijken. Het vervolgens uitwerken van verschillende concepten en deze in een mooie presentatie plaatsen. Presenteren en mogelijke revisies toepassen en wachten op goedkeuringen voordat er überhaupt een set logo variaties kan worden geëxporteerd.

Uiteraard kan het altijd sneller. Andere projecten uitstellen, met meerdere mensen er aan werken, overuren/weekenden werken. Hier hangt natuurlijk ook een spoedtarief aan vast.

Hoe uitgebreid zijn de logo deliverables?

Logo's zijn er in alle soorten en maten. De meest voorkomende zijn gemaakt voor digitaal gebruik, maar er zijn ook logo's die gedrukt moeten worden (bv. op visitekaartjes of briefpapier). Sommige kunnen direct toegepast worden, andere moeten eerst aangepast worden (b.v. kleurverandering) voor ze in gebruik genomen kunnen worden.

Wel of geen brand book?

Een merkboek (ook wel merkrichtlijn of visuele handleiding genoemd) is een belangrijk onderdeel van een nieuw logo. Het bevat de ontwerp elementen die bij de identiteit horen en vertelt ontwerpers en andere betrokkenen hoe ze die correct kunnen gebruiken. Een merkboek bestaat meestal uit:

- Logo in verschillende formaten (formaten, kleuren, zwart/wit, transparant, enz.)

- Duidelijke instructies over hoe het logo correct te gebruiken en wat niet te doen of als vervanging te gebruiken

Als zo'n boek wordt verstrekt, kost het logo-ontwerpproces meestal meer tijd dan wanneer er geen merkboek bestaat. Zonder is er een groter risico op misbruik van het logo en de noodzaak van rebranding later.

Logo colour sheet

Een kleurenblad toont alle kleuren die voor een logo en bijbehorende elementen gebruikt kunnen worden. Het bestaat gewoonlijk uit CMYK of Pantone kleuren, maar bevat soms ook zwart, wit en kleurverlopen/patronen, en drukinstructies.

Aantal verschillende bestandstypes

Voor de meeste logo's zijn er verschillende formaten van hetzelfde bestand nodig. Er zijn standaard vector bestanden (zoals .eps of .ai) die tot elke grootte geschaald kunnen worden. Dan is het ook gebruikelijk dat het logo in verschillende formaten gebruikt wordt, bv. jpg/png/gif voor websites, svg voor mobiele apps. Wil je hier meer over weten bekijk dan dit artikel over verschillende logo bestandstypen.

Verschillende logo variaties

Voor de meeste logo's moeten verschillende variaties gemaakt worden. Het is bijvoorbeeld zinvol een versie zonder de bedrijfsnaam te maken als het logo op briefpapier of visitekaartjes moet komen. En je moet ook je sociale media kanalen niet vergeten, waar sommige logo's veel kleiner worden weergegeven dan de bedoeling is. Meerdere kleurvariaties verhogen ook de rekening.

Aantal logo voorstellen en revisies

Een logo wordt zelden bij de eerste poging vanaf nul gemaakt. Meestal zijn er een paar rondes van schetsen en digitale concepten nodig voor een definitieve versie kan worden gekozen. Elke iteratie kan klant beoordelingen, herzieningen en heen-en-weer communicatie nodig hebben tot een geschikt concept is gevonden of alle mogelijkheden zijn uitgeput.

Of er al dan niet animatie in het ontwerp is verwerkt

Door beweging aan een logo toe te voegen kun je het aantrekkelijker maken. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals met animaties (gifs), video's of kleine bewegingseffecten.

En nog meer

Denk aan klantonderzoek / enquetes om een logo te toetsen aan de doelgroep alvorens te implementeren. Of due dillegence onderzoek om er 100% zeker van te zijn dat het gekozen logo uniek is en nog niet eerder is gebruikt. Een logo introductie campagne om het nieuwe logo te communiceren richting medewerkers en klanten.  

Waar kan ik mijn logo laten ontwerpen en wat kost het?

Er zijn veel plaatsen om een logo te laten ontwerpen. De kosten variëren sterk. Van een logo builder platform waar je zelf een logo kan samen stellen tot aan grote ontwerpbureaus waar je van A tot Z wordt geholpen en ook andere diensten krijgen.

De prijzen kunnen variëren van enkele tientjes tot honderd duizenden euro's per logo ontwerp project. Meer informatie over wat het kost om een logo te laten ontwerpen vind je hieronder.

Logo builder platform €

Logo bouwers platforms zijn ontworpen om klanten te helpen bij het bouwen van hun eigen logo's. Meestal stellen ze gratis hulpmiddelen ter beschikking, waaronder lettertypen, kleuren, vormen en effectelementen. Klanten kunnen kiezen uit een selectie van voorgemaakte ontwerpen of hun eigen afbeeldingen uploaden. In sommige gevallen kunnen ze ook cliparts en illustraties vinden.

Voordelen: Goedkoop en snel resultaat

Nadelen: Geen uniek logo ontwerp

Ontwerpwedstrijd €

Logo ontwerp-wedstrijden zijn een populaire optie voor wie veel verschillende logo voorstellen wil hebben. In de meeste gevallen hoeven deelnemers hun werk niet fysiek te presenteren of een stijlgids te hebben. In plaats daarvan kunnen ze verschillende versies van hetzelfde logo uploaden en de klanten kiezen uit de beste beschikbare opties. Fiverr is een voorbeeld van een site waar logo wedstrijden zijn populair

Allround designer €€

All-round ontwerpers zijn meestal ervaren op alle gebieden van ontwerp, inclusief logo ontwerp. Ze kunnen klanten voorzien van een breed scala aan diensten, zoals typografie, kleur selectie, illustratie en merkstrategie.

Voordelen: Een breed scala aan diensten leveren

Nadelen: Niet gespecialiseerd en minder ervaring in logo ontwerp

Logo ontwerp specialist €€€

Logo ontwerp specialisten hebben veel ervaring in het ontwerpen van logo's. Zij hebben processen ontwikkeld die hen helpen om echt unieke en effectieve logo's voor hun klanten te kunnen ontwerpen.

Voordelen:

 • Uniek ontwerp
 • Passend bij je bedrijf an effectief voor je doelgroep.
 • Vele jaren ervaring en gespecialiseerd in logo ontwerp

Nadelen

 • Werkt alleen. Projecten moeten ingepland worden.

Ontwerpbureau €€€€

Grote ontwerpbureaus bieden een brede waaier van diensten aan, waaronder merkstrategie, website-ontwerp en identiteitsontwerp. Ze beschikken vaak over een grote pool van ontwerpers waaruit ze de beste kandidaat voor uw logo project kunnen kiezen.

Voordelen

 • Ontwerpers met vele jaren ervaring

Een breed scala aan diensten die kunnen worden afgestemd op uw behoeften


Internationaal geroemd ontwerpbureau of ontwerper €€€€€

De duurste optie is te werken met een internationaal gerenommeerd ontwerpbureau of ontwerper. Dit kan u een logo opleveren dat echt uniek is en de potentie heeft om een wereldberoemd merk te worden.

Voordelen

 • Uniekheid
 • Wereldwijde erkenning
 • Gegarandeerde kwaliteit
 • Ervaren en getalenteerde ontwerpers

Nadelen

 • De hoogste kosten

Tips voor het kiezen van de juiste logo ontwerper

De kosten van een logo ontwerp project kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gekozen optie. Zoals hierboven beschreven, zijn logo bouwers platforms en ontwerpwedstrijden de goedkoopste opties. All-round ontwerpers en logo ontwerp specialisten zijn duurder, maar kunnen een unieker en effectiever logo leveren. Grote ontwerpbureaus kunnen ook een breed scala aan diensten leveren, waardoor ze vaak de meest flexibele optie zijn. Tot slot, internationaal gerenommeerde ontwerpbureaus en ontwerpers kunnen het duurste zijn, maar leveren ook de uniekste en meest effectieve logo's.

Bij het kiezen van een logo ontwerper, is het belangrijk om te kijken naar je eigen behoeften en doelen.

 • Wat ben je bereid te investeren?
 • Welke mate van kwaliteit heb je behoefte aan? Voor grote bedrijven is het extreem belangrijk om een effectief en uniek logo te hebben. Er hangt namelijk veel vanaf.
 • Hoeveel tijd en moeite ben je bereid te investeren in het ontwerp proces?
 • Huur geen logo ontwerper in die een specifieke ontwerpstijl heeft welke niet bij je merk / doelgroep past.
 • Kijk ook naar de ontwerper zelf. Kies iemand met ervaring en een goede reputatie. Je wilt niet dat je logo wordt ontworpen door iemand die nog aan het leren is of niet deskundig is.

Een goede logo design briefing

Bij het ontwerpen van uw logo is het belangrijk dat u een goede ontwerp briefing schrijft - een document waarin de doelen en doelstellingen van het logo project worden beschreven. Op deze manier kunnen alle betrokken partijen in het proces efficiënter en effectiever werken. Je kan niet verwachten dat jouw logo ontwerper je gedachten kan lezen en exact ontwerpt wat jij in gedachten hebt.

In deze blogpost geef ik 7 tips voor het schrijven van een goed logo ontwerp briefing voor uw bedrijf.

Geschreven door Ruud van Bergen

Logo ontwerper

Beste Nederlandse logo ontwerpers van bekende logo's die nog steeds in gebruik zijn.

Arrow right

7 tips voor een goede logo ontwerp briefing!

Arrow right

Welke logo bestandstypen moet je aanvragen bij je logo ontwerper?

Arrow right