Bekende logo's met verborgen symbolen en betekenissen uitgelegd

Het is geen geheim dat logo's het gezicht van een bedrijf zijn. Ze zijn een integraal onderdeel van branding en ze moeten gedenkwaardig zijn om enige impact te hebben op de consument. Er zijn enkele bekende logo's die je niet kent omdat ze al zo lang bestaan, zoals de Nike swoosh of de gouden bogen van McDonald's. Maar er zijn ook logo's met verborgen betekenissen en symbolen. Deze verborgen boodschappen zijn op het eerste gezicht misschien niet zo herkenbaar, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, wordt duidelijk hoeveel aandacht er aan deze ontwerpen wordt besteed. Laten we eens kijken naar deze lijst met bekende merken met verborgen betekenissen achter hun logo-ontwerp!

Fedex logo uitgelegd

Iedereen kent het FedEx-logo, toch? Met de iconische gele en paarse kleuren. We zijn dit logo allemaal gaan associëren met next-day delivery. Maar weet je wat het logo betekent? Het is tijd om de verborgen betekenissen van dit beroemde merk eens nader te bekijken.

FedEx logo

Het zou je kunnen zijn opgevallen dat het FedEx-logo een pijl heeft verborgen in de negatieve ruimte tussen de hoofdletter "E" en de "x". Het gebruik van de negatieve ruimte tussen die laatste twee letters heeft het logo verschillende prijzen opgeleverd en maakt het een van de meest populaire ontwerpen ooit gemaakt.

This clever design trick symbolizing an arrow didn't strike the designer's mind right away... Here are the exact words of the logo designer Lindon Leader "After a few days, it dawned on me that if a genuine arrow could be introduced into the letterforms, it could subtly suggest getting from point A to point B reliably, with speed and precision." Check out this speedy FedEx van.

Deze slimme ontwerp-truc die een pijl symboliseert, kwam niet meteen in het hoofd op van de ontwerper... Hier zijn de exacte woorden van de logo-ontwerper Lindon Leader "Na een paar dagen drong het tot me door dat als er een echte pijl in het logo zou kunnen worden verwerkt, zou het subtiel het volgende kunnen suggereren: betrouwbaarheid, met snelheid en precisie van punt A naar punt B te komen."

52 / 5000 Vertaalresultaten FedEx logo uitgelegd snelheid en precisie van A tot B

Gillette logo uitgelegd

King C. Gillette en zijn verbazingwekkende scheermes waren de eerste disruptors in de categorie verzorging en de kappersbranche. De gezichtstrends voor mannen veranderden snel in de late jaren 1800. Lange baarden waren uit, terwijl een strakke kin en wangen en een goed verzorgde snor in waren. Om deze look te bereiken, konden mannen twee tot drie keer per week naar een kapper gaan of zich scheren, wat een gevaarlijke onderneming kon zijn. Dus in 1900 vond King C. Gillette een gloednieuw soort scheermesje uit dat veilig en super gemakkelijk te gebruiken was.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten scheermesjes, van wegwerp scheermesjes tot elektrische scheerapparaten. Ook is het Gillette-logo geëvolueerd tot wat het nu is.

35 / 5000 Vertaalresultaten Geschiedenis en evolutie van het Gillette logo

Zoals je kunt zien in de logo-evolutie van Gillette, is het sinds 1989 bijna identiek gebleven. Je kunt zien dat Gillette in 2009 enkele kleine aanpassingen aan het logo heeft aangebracht. Als je goed kijkt, zie je dat ze opzettelijk een duidelijk onderscheid tussen de letter 'G' en 'i' hebben ontworpen. Door er een scherpe lijn tussen te trekken, waarmee het logo een uniek merk teken krijgt. Deze precieze snede lijkt zorgvuldig te zijn verwijderd door een scheermes met een uitzonderlijk scherp Gillette-blad.


Gillette-logo uitgelegd verborgen betekenis vlijmscherpe mesjes

Nu je weet waar je op moet letten, zal je bij het zien van dit logo altijd aan hun vlijmscherpe mesjes denken. Dat is de kracht van een slim logo-ontwerp.


Beats logo uitgelegd

Beats-koptelefoons zijn een van de meest herkenbare in de branche. Het merk is opgericht door Dr. Dre en Jimmy Lovine, die in 2006 inspeelden op de behoefte aan hoogwaardige audioapparatuur. Dat kwam ze redelijk goed uit. In 2014 erkende Apple het potentieel en verwierf Beats Electronics voor $3 miljard!


Beats logo


Beats heeft uitstekend werk geleverd door zijn producten te branden. En ook het logo heeft een verborgen betekenis. Meer dan je op het eerste gezicht zou denken. De voor de hand liggende letter "b" is waar de meeste mensen aan denken. Die staat natuurlijk voor de eerste letter van Beats.

Als je wat dieper nadenkt, kun je voor jezelf een rood hoofd visualiseren met een witte koptelefoon op. Nu je deze verborgen betekenis van het logo hebt ontdekt, zal het moeilijk zijn om het niet meer te zien. Veel succes om dit uit je hoofd te krijgen.

Beats-logo uitgelegd verborgen hoofdtelefoon

Geschreven door Ruud van Bergen

Logo ontwerper

Welke logo bestandstypen moet je aanvragen bij je logo ontwerper?

Arrow right

Beste Nederlandse logo ontwerpers van bekende logo's die nog steeds in gebruik zijn.

Arrow right

7 tips voor een goede logo ontwerp briefing!

Arrow right