7 tips voor een goede logo ontwerp briefing!

Als bedrijfseigenaar weet u hoe belangrijk het is om een goed logo te hebben. Bij het ontwerpen van uw logo is het belangrijk dat u een goede ontwerp briefing schrijft - een document waarin de doelen en doelstellingen van het logo project worden beschreven. Op deze manier kunnen alle betrokken partijen in het proces efficiënter en effectiever werken. Je kan niet verwachten dat jouw logo ontwerper je gedachten kan lezen en exact ontwerpt wat jij in gedachten hebt.

In deze blogpost bespreken we 7 tips voor het schrijven van een goed logo ontwerp briefing voor uw bedrijf.


1) Verstrek achtergrondinformatie over uw bedrijf

De eerste stap is het verstrekken van de relevante informatie over uw bedrijf voor de logo ontwerper. Dit kan betekenen dat u de gehele geschiedenis van uw bedrijf moet vertellen, maar dit hoeft niet. U moet over uw bedrijf vertellen zodat de logo designer kan begrijpen over het hoe en waarom dit kan helpen in de ontwikkeling van een nieuwe logo.


2) Omschrijf uw product of dienst

Inzicht over de producten of diensten die u levert kunnen als inspiratie dienen voor het ontwerpen van een logo. Beschrijf de karakteristieke eigenschappen van uw product of dienst. Maar ook wat brengt uw product of dienst te weeg bij de doelgroep. Wat zijn de effecten. Dit alles kan ter inspiratie dienen.


3) Beschrijf de doelen van uw bedrijf

Wees kort en duidelijk in deze beschrijving, maar bespreek welke visie u wilt voorstralen in het nieuwe logo. Deze informatie is vooral van belang voor de logo ontwerper zodat hij een grafische interpretatie kan maken van uw logo.


4) Beschrijf de doelgroep

Dit is belangrijk om te weten wie uw klanten zijn. Het helpt de logo ontwerper als u kunt beschrijven wat hun leeftijd, sekse, status, behoefte en hun persoonlijke doelen zijn. Uiteindelijk wordt het logo ontwikkeld met uw doelgroep in het achterhoofd. Het gaat dus om de voorkeuren van de doelgroep van uw bedrijf en niet om uw eigen persoonlijke voorkeuren.


5) Omschrijf uw (directe) concurrenten

Het laatste wat je wil is dat uw ontwerper een logo ontwerpt met een soortgelijke look & feel van uw concurrenten of andere gelijke organisaties.

Dus omschrijf uw concurrentie en geef ook aan hoe uw bedrijf zich verhoudt tot uw concurrentie qua kwaliteit, prijs, product, etc. Dit geeft inzicht in uw positie in de markt. Hier moet uw logo bij aansluiten.


6) Wat zijn de kernwaardes van uw bedrijf?

Het is belangrijk om de kernwaarden van uw bedrijf te beschrijven. Dus niet alleen wat er gebeurt op dit moment, maar ook waarom? Wat voor visie heeft uw bedrijven waarom? Welke onderwerpen zijn van toenemend belang voor uw bedrijf? Deze informatie is ook van invloed op de ontwikkeling van een nieuwe logo.


7) Welke logo variaties en welke type bestanden heeft u nodig?

Geef duidelijk aan welke logo variaties u nodig heeft en wat voor type bestanden u dus nodig heeft. Door dit op tijd aan te geven komt niemand voor onverwachte verassingen te staan.

Bijvoorbeeld: De meeste logo bestanden zijn niet opgemaakt voor uw social media profielen. Geef dus aan waarvoor uw uw logo gaat gebruiken. Lees meer hierover in dit artikel waarin wordt beschreven welke type logo bestanden je nodig hebt.

Geschreven door Ruud van Bergen

Logo ontwerper

Wat kost een logo ontwerp?

Arrow right

Bekende logo's met verborgen symbolen en betekenissen uitgelegd

Arrow right

Beste Nederlandse logo ontwerpers van bekende logo's die nog steeds in gebruik zijn.

Arrow right